przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Strucla z pigwą i jabłkami


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 10
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Na ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1,5 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 łyżeczki roztopionego masła
4 g suchych drożdży
Na nadzienie :
2 średnie pigwy
2 plasterki cytryny
1 łyżka cukru
'2 małe jabłka
sok z 1/2 cytryny

Opis przygotowania:
1 . Wymieszaj mąkę , cukier , suche drożdże i sól . Dodaj jajko , lekko podgrzaną maślankę i roztopione masło . Wyrób gładkie elastyczne ciasto . Przykryte odstaw w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość .
2 . Pigwy obierz ze skórki , przekrój na pół , usuń gniazda nasienne . Włóż do garnka , dodaj 1 łyżkę cukru oraz plasterek cytryny i zalej wodą , tak by lekko przykryła owoce . Gotuj na małym ogniu , aż owoce zmiękną . Gdy wystygną , pokrój je w kostkę . Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny . Przełóż do miski , dodaj pigwę , wymieszaj .
3 . Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt . Na cieście rozłóż nadzienie i zwiń je w roladę , końce ciasta podkładając pod spód . Struclę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i ściśle zawiń . Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut . Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 4228 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin