|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sushi z surową rybą |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 2.33 Składniki: 2 kalmary,
12 krewetek,
450 g świeżej ryby,
3 łyżeczki pasty wasabi (albo chrzan z musztardą),
imbir,
800 g ryżu sushi
|
Opis przygotowania: Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć ości, odblokować, rozciąć na pół, rozpłaszczyć i pociąć na kawałki, zanurzyć na krótko we wrzątku, osączyć. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć, zanurzyć we wrzątku. Rybę oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na kawałki, przykryć folią, wstawić na 15 min. do lodówki. Z ryżu utoczyć zwilżonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi. Wałeczki ryżowe nakrywać kawałkiem kalmara, rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby. Ułożyć sushi na tacy, przybrać imbirem. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 5698 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|