Szarlotka na lanym cieście |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 30 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa;
- 1 kg jabłek antonówek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 10 dag rodzynek
- mielony cynamon
- utłuczone goździki - do smaku
- margaryna do blaszki
- tarta bułka do posypania blaszki
- cukier puder do posypania ciasta
|
Opis przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Dodać jajka i ubić mikserem na jednolitą puszystą masę.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając.
połowę ciasta przelać do wysmarowanej i posypanej blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach c. około 30 - 40 minut.
Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły.
gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon.
na lekko zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7003 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |