Opis przygotowania: Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, margaryny zagniatamy ciasto.
Dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kakao, jeszcze raz dobrze zagniatamy. Białe ciasto podmrażamy.
Ciemne ciasto, wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x24 (ciasto będzie wysokie w takiej blaszce) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obrane jabłka pokrojone w większą kostkę, wykładamy na ciemne ciasto.
Posypujemy cynamonem, gotujemy budyń, wylewamy na ciasto, czekamy aż przestygnie.
Ubijamy pianę, z zimnych białek z odrobiną soli,na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru i kisiel słodką chwilkę.
Wyłożyć na przestudzony budyń,na to zetrzeć białe ciasto.
Pieczemy w 180şC około 50-60 min.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego polecam. |