przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szarlotka z morelami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
8 dkg cukru pudru,
2 żółtka.
Masa:
1 kg moreli,
20 dkg cukru kryształu,
25 ml rumu,
4 białka,
cukier puder do posypania.

Opis przygotowania:
Ciasto przygotować jak w szarlotce z jabłkami i upiec. Morele umyć, wypestkować, pokrajać, rozgotować z dodatkiem małej ilości wody. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier kryształ i smażyć do gęstości dżemu często mieszając. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z gorącym przecierem i cukrem, rozłożyć na przygotowanym cieście, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i piec około 30 minut w średno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać w kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5685 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






?
Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-07-19 18:44:11

Jeśli posiadasz informację o tym skąd faktycznie jest ten przepis to proszę o przesłanie tych informacji poprzez formularz kontaktowy (tytuł, wydawnictwo). Sprawdzimy to i dodamy adnotację o pochodzeniu przepisu. Ew. jeśli autor książki zastrzegł sobie prawo do przepisów, przepis ten zostanie usunięty.

plagiat
Dodał/a ~meg dnia 2009-07-17 23:20:23

jest to przepis "zerżnięty żywcem" z Kuchni Polskiej, nic nowego :(











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin