|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szaszłyki z dziczyzny |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 800 g combra lub polędwicy (dzik - jeleń - sarna)
- 200 g surowego boczku wieprzowego
- 2 kwaśne zielone jabłka
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml żubrówki
- 4 nieduże cebule (mogą być dymki)
- 4 ząbki czosnku
- 0.5 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 100 ml oleju
- sól
- pieprz
- po 0.5 łyżeczki: tymianku, rozmarynu, estragonu i oregano
|
Opis przygotowania: Oczyszczone i umyte mięso pokroić w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości 0.5 cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw zrobić bejcę, w której marynować mięso ok. 12 h. Po wyjęciu z marynaty nałożyć na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki ułożyć na półmisku i polać żubrówką, ewentualnie podpalić. Jeśli mają stanowić danie główne - serwować z ryżem. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 8733 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|