przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyki z dziczyzny

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 800 g combra lub polędwicy (dzik - jeleń - sarna)
- 200 g surowego boczku wieprzowego
- 2 kwaśne zielone jabłka
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml żubrówki
- 4 nieduże cebule (mogą być dymki)
- 4 ząbki czosnku
- 0.5 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 100 ml oleju
- sól
- pieprz
- po 0.5 łyżeczki: tymianku, rozmarynu, estragonu i oregano

Opis przygotowania:
Oczyszczone i umyte mięso pokroić w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości 0.5 cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw zrobić bejcę, w której marynować mięso ok. 12 h. Po wyjęciu z marynaty nałożyć na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki ułożyć na półmisku i polać żubrówką, ewentualnie podpalić. Jeśli mają stanowić danie główne - serwować z ryżem.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 8425 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin