Szaszłyki z kurczaka lub indyka z cukinią i papryką |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.50 Składniki: - 2 piersi kurczaka lub ok. 1/2 kg piersi indyka
- 3 nieduże cebule
- 2 jak najmniejsze cukinie
- 1 żółta papryka
- pieprz
marynata: 1/4 szkl. sosu sojowego
- sok i starta skórka z 1 małej cytryny
- 3 łyżki oleju
|
Opis przygotowania: Sos sojowy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kawałki, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w talarki. ukinie myjemy i kroimy w grube plastry (1,5-2 cm). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w kawałki. Mięso i warzywa nadziewamy na przemian na szpikulce. Szaszłyki pieczemy na grillu albo w piekarniku 15-20 min. Podajemy z ryżem. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 5794 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |