przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szczupak zapiekany

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg szczupaka
- pół szkl. śmietany
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- listek laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 3 łyżki utartego chrzanu
- sól
- 3 goździki

Opis przygotowania:
Ugotować wywar z warzyw, dodając ziele angielskie i 1 cebulę, naszpikowaną goździkami. Rybę oczyścić i ugotować w całości w specjalnej wanience w wywarze. Miękkiego szczupaka przepołowić, usunąć kręgosłup oraz ości i przełożyć do ogniotrwałego naczynia, najlepiej podłużnego, aby zachowała swój kształt. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, pokrajać rybę na porcje. Dodać cebulę pokrajaną w talarki i utarty chrzan, posolić, oblać śmietaną i wstawić na 25 min. do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami purée lub gotowanym makaronem.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 6770 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin