przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szpajza cytrynowa

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- 4 jaja
- 1 duża cytryna
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka z cytryny

Opis przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, do momentu aż cukier będzie całkowicie roztarty.W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje zagotować, po czym przestudzić. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z całej cytryny i starta skórkę cytrynowa, wymieszać,po czym dodać ubite na sztywna piane białka. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych.Czynność te należy wykonywać bardzo szybko,gdyż krem natychmiast tężeje.Stężały krem można dekorować ćwiartkami plastra cytryny wraz ze skorka oraz bita śmiatana.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 7487 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






szpajza
Dodał/a ~nika22 dnia 2008-11-14 18:25:50

Zelatynę się nie gotuje tylko rozpuszcza i przestudzoną wlewamy do masy jajecznej.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin