|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szparagi zapiekane |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 pęczek szparagów białych,
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- 1 opak. śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g utartego twardego sera typu gruyere
- 150 g masła,
- sól, biały pieprz,
- szczypta cukru.
|
Opis przygotowania: 1) Obieramy szparagi (białe) od główki do końca łodygi, która obcinamy na dł. ok. 12 cm. Zielone dokładnie i delikatnie myjemy. Wkładamy je na ok. 10 min. do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Wyjmujemy delikatnie i odcedzamy na sicie.
2) Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Szparagi układamy rzędami, lekko nachodząco na siebie. Przygotowujemy sos: Śmietanę roztrzepujemy z jajami, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy tak jak omlet. Zalewamy mieszaniną szparagi. Sypiemy utarty ser. Na wierzch kładziemy wiórki masła dość gęsto.
3) Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. tak by ser się zazłocił, a całość była gorąca. |
|
Opis / Uwagi: Podajemy do drobiu lub smażonej ryby - w naczyniu, w którym były zapiekane. |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 6712 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|