przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tagliatelle carbonara

Poziom: łatwy
Głosów: 11
Ocena: 3.64
Składniki:
- paczka makarony tagatelle
- 3-4 plasterki bekonu (może być boczek)
- 1/2 cebuli (najlepiej czerwonej)
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 op śmietanki 30%
- przyprawa oregano
- ser parmezan
- pieprz i sól
- oliwa lub olej
- masło

Opis przygotowania:
Boczek cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z masłem i małą ilością oliwy, po ok. 3-4 min. dodajemy poszatkowany czosnek. Do miseczki wbijamy żółtka z jajek + dodajemy śmietanę oraz 2 szczypty oregano, sól i pieprz. Makaron gotujemy jak zwykle tj. garnek wody solimy i dolewamy olej. Jak woda będzie się gotować wsypujemy makaron i gotujemy do momentu jak będzie al dente (nie przegotować makaronu !!! ). Ugotowany makaron dodajemy na patelnie do boczku ,cebuli i czosnku (mieszamy aż makaron wymiesza się z boczkiem itd).
Wlewamy wymieszane żółtka ze śmietaną i oregano. Energicznie mieszamy do momentu aż śmietana z żółtkiem wymiesza się z makaronem , dosypujemy parmezan (ser można też dosypać już na talerzu). Gotowy , wymieszany makaron ze ściętym żoltkiem i śmietana przekładamy na talerz.

I carbonara zrobiona (wg mojego przepisu).

Smacznego
Pablo
Przepis został dodany przez:  robertopablo
Przepis czytano już 8650 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Pycha :)
Dodał/a ~Hela dnia 2009-10-01 23:03:45

Od dzisiaj jedno z moich najlepszych dań











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin