Tahina z miodem prosto z zakonu:) zwana także chałwą. |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 100 gram sezamu
dwie łyżeczki miodu
trochę cukru pudru
|
Opis przygotowania: Bierzemy sezam i wrzucamy na patelnię i podpiekamy na małym ogniu, aż sezam ZACZNIE zmieniać kolor. Ważne, żeby nie przypalić ani nawet nie zrumienić sezamu. Następnie czekamy, aż sezam przestygnie najlepiej zdjąć go natenczas z patelni, bo nawet po zdjęciu z ognia pozostaje ona rozgrzana i może puścić nasz sezam z dymem. Gdy sezam ostygnie, wrzucamy go do młynka lub do maszynki do mielenia mięsa ale trzeba dać sitko do mielenia maku i zmielić dwa razy.
wyjmujemy na maksa zmielony sezam z młynka i przekładamy np . do miskeczki. Na każde 100 gram sezamu dajemy dwie łyżeczki miodu i mieszamy zawzięcie do otrzymania jednolitej słodkiej i gęstej masy. Odstawiamy do lodówki!
Ja zazwyczaj robie około pół kilo, wsypie do niej trochę migdałów lub sypnę rodzynki i przekładam do naczynia najlepiej kwadratowego. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5002 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |