przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tahina z miodem prosto z zakonu:) zwana także chałwą.

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
100 gram sezamu
dwie łyżeczki miodu
trochę cukru pudru

Opis przygotowania:
Bierzemy sezam i wrzucamy na patelnię i podpiekamy na małym ogniu, aż sezam ZACZNIE zmieniać kolor. Ważne, żeby nie przypalić ani nawet nie zrumienić sezamu. Następnie czekamy, aż sezam przestygnie  najlepiej zdjąć go natenczas z patelni, bo nawet po zdjęciu z ognia pozostaje ona rozgrzana i może puścić nasz sezam z dymem. Gdy sezam ostygnie, wrzucamy go do młynka lub do maszynki do mielenia mięsa ale trzeba dać sitko do mielenia maku i zmielić dwa razy.

wyjmujemy na maksa zmielony sezam z młynka i przekładamy np . do miskeczki. Na każde 100 gram sezamu dajemy dwie łyżeczki miodu i mieszamy zawzięcie do otrzymania jednolitej słodkiej i gęstej masy. Odstawiamy do lodówki!

Ja zazwyczaj robie około pół kilo, wsypie do niej trochę migdałów lub sypnę rodzynki i przekładam do naczynia najlepiej kwadratowego.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5002 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin