przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tarta z kremem śmietanowym


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 12
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Na ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag zimnego masła
Na nadzienie :
40 dag gęstej śmietany 18 %
2 jajka
1,5 torebki budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
aromat śmietankowy
1 kg śliwek

Opis przygotowania:
1 . śliwki umyj , osusz , przekrój i wyjmij pestki . Do miseczki wlej śmietanę , dodaj jaka , proszek budyniowy , cukier puder oraz kilka kropli aromatu śmietankowego .
2 . Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem . Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz żółtka i szybko zagnieć gładkie , zwarte ciasto . Uformuj z niego kule , owiń ją w folię spożywcza i włóż do lodówki na 30 minut .
3 .Schłodzone ciasto rozwałkuj , wyłóż nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm . Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem . Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu . Piekarnik nagrzej do 180 stopni C , wstaw formę z ciastem na 10 minut . Po tym czasie usuń papier , piecz 5 minut . Wyjmij , lekko przestudź . Na ciasto wylej masę śmietanową , na wierzch ułóż śliwki w kształt rozety . Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut w temperaturze 180 stopni C , aż masz się zetnie a wierzch ciasta zrumieni . Podawaj na ciepło lub zimno .
Opis / Uwagi:
Wierzch tarty można posypać też płatkami migdałowymi .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 3433 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin