Tatar ze śledzia |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 solone filety śledziowe
- 1 jabłko, najlepiej zielone
- 1 kromka chleba pszennego
- 1 jako
- 3 cebulki szalotki
- mleko
- olej słonecznikowy
- sok z cytryny
- ocet jabłkowy (w moich przepisach)
- cytryna do dekoracji
|
Opis przygotowania: Obrany i oczyszczony filet śledziowy namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Filety ze śledzia osączyć i posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka.
Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z:
"Norge/Kirill GOLITSKIY" |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4858 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |