Tilapia a la Nicea |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 3 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 dorodne świeże tilapie (najlepiej Global Fish)
100 g kalmarów małych
100 g krewetek ogonów szarych (nie gotowanych)
3 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
Garść namoczonej w mleku bułki ciabaty, odciśniętej
Kilka listków bazylii, tymianku oraz pęczek natki pietruszki
Olej lub oliwa do smażenia
Sól, pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Kalmary oczyszczone kroimy w drobną kostkę. Podobnie krewetki. Siekamy czosnek i osobno zioła. Na dość mocno rozgrzanej patelni smażymy w niedużej ilości oleju czosnek, następ-nie po 10 sekundach dodajemy kalmary i krewetki. Równomiernie obsmażamy. Wlewamy wino i po 2-4 minutach dodajemy zioła i odciśniętą bułkę. Zdejmujemy z ognia. Farszem wypełniamy sprawioną i oczyszczoną tilapię uprzednio natartą solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy zapakowaną w pergamin na oleju i średnim ogniu. |
|
Opis / Uwagi: Świeża tilapia Global Fish dostępna jest m.in w Tesco, Auchan czy Biedronce |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: fasolka25 |
Przepis czytano już 3535 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |