przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tilslorte bondepiker

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
5 - 6 jabłek,
75 g cukru,
2 dl (200 ml) wody,
3 - 4 dl suchej tartej bułki,
4 łyżki cukru (jeszcze raz),
2 łyżki masła,
2 - 3 dl ubitej śmietany (kremówki).
Zamiast jabłek można użyć np. gruszek lub innych owoców lub zmieszać ze sobą kilka różnych owoców (wersje mniej oryginalne).

Opis przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wodą i cukrem do miękkości. Ostudzić. Tartą bułkę (lub chleb jasny) podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu, aż bułka będzie chrupiąca i słodka (nie przypalić).
Podawać albo w pucharkach do lodów, albo w szklankach z grubym dnem, albo innych dekoracyjnych.
Układać warstwami: jabłka, śmietana, podsmażony chleb, jabłka, śmietana posypana chlebkiem lub inny wariant ułożenia jaki wam przyjdzie do głowy. Wszystko można jeszcze posypać startymi migdałami, a jeśli ktoś lubi b. słodkie desery to można ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Region:  kuchnia skandynawska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 5877 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin