|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Torcik bezowy z lodami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  50 min.Porcji:  12Głosów: 2Ocena: 5.00
- 2 gotowe, suche krążki bezowe mniejsze od patery, na której podamy tort
 - 0,5 l śmietany kremowej
 - łyżka cukru pudru
 - 2 zagęstniki do śmietany
 - miękkie owoce (truskawki, poziomki, jeżyny, czarne jagody)
 - 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych
 
 
 |  | Opis przygotowania: Bezowy krążek układamy na paterze, otaczamy go kilkucentymetrowym krążkiem z folii lekko podwiniętej pod spód krążka, folię dokładnie łączymy (można taśmą lub szpadkami). Na placek nakładamy warstwę lodów, do środka dajemy przygotowane owoce, przykrywamy pozostałymi lodami i natychmiast wstawiamy do zamrażalnika.
 Ubitą śmietanę z cukrem i zagęstnikiem układamy na drugim bezowym krążku, przybieramy dekoracyjnie odłożonymi, dorodnymi owocami i także wstawiamy do zamrażalnika. Przed podaniem z dolnego krążka zdejmujemy opaskę z folii, nakładamy krążek z bitą śmietaną i od razu podajemy, pokrojony ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Wspaniale smakuje.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: czas - oprócz czasu na mrożenie; wysokokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis czytano już 8958 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |