Torcik jabłkowy bez pieczenia |
|
Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 3.80 Składniki: - 25 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 50 dag jabłek
- 20 dag biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- 20 dag (niepełna szklanka) cukru
- olejek waniliowy
|
Opis przygotowania: Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać kilka kropli olejku waniliowego, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i szybko wymieszać z utartą masą. Dno tortownicy wyłożyć szczelnie biszkoptami. Na biszkoptach umieścić masę jabłeczną. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o i/3 ilość wody. Tężejącą galaretką zalać torcik. Całość ostudzić w lodówce. Zamiast galaretki można wierzch torciku posypać posiekanymi orzechami, rodzynkami, udekorować owocami z syropu itp. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 9540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |