przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort biszkoptowy z kremem waniliowym

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Składniki:
- 60 sztuk biszkoptów
- kilka łyżek galaretki porzeczkowej lub malinowej

Krem:
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 5 żółtek
- 10 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 15 dag masła deserowego

Opis przygotowania:
Sporządzić krem: ubić żółtka z cukrem na parze, zaparzyć wrzącym mlekiem i ubijać aż zgęstnieje, dodać wanilię, ostudzić mieszając. Utrzeć masło, dodawać po trochu ostudzoną masę z żółtek, ucierając. Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycinając je według potrzeby tak, aby cała powierzchnia dna i boków tortownicy została założona, biszkopty posmarować galaretką. Nakładać tor warstwą kremu i warstwą biszkoptów, smarując je cienko galaretką, na wierzch położyć warstwę biszkoptów, pozostawić parę łyżek kremu do posmarowania powierzchni tortu. Tort przycisnąć krążkiem, lekko obciążyć, wynieść na kilka godzin na zimno. Przed podaniem posmarować tort cienką warstwą kremu i przybrać.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7270 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin