|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort makowy |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 5 jaj
- 30 dkg cukru
- 25 dkg maku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 kg masła
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- torebka kawy instant
- olejek rumowy lub arakowy
Poncz:
- 1/2 l. mocnej, słodkiej herbaty ze spirytusem (może być z cytryną)
Do przybrania:
- migdały
- rodzynki
- orzechy łuskane
|
Opis przygotowania: Mak sparzyć, raz zagotować i odstawić na 1/2 godziny żeby napęczniał. Odcedzić, zemleć w maszynce 2x. Żółtka ukręcić z cukrem do białości, dodać mak, proszek do pieczenia, kaszę i bułkę tartą. Z białek ubić sztywną pianę, lekko wymieszać z masą makową i wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec na małym ogniu ok. 40 min.
Dobrze wystudzić, ostrym nożem przekroić na 3 plastry jednakowej grubości.
Ułożyć na tacce. Jedną warstwę nasączyć ponczem, wysmarować kremem, przykryć kolejnym kręgiem makowym. Powtarzać. Cały tort posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami, rodzynkami (sparzonymi i osuszonymi), migdałami.
Krem:
Masło, jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy).
Masło włożyć do naczynia, ubijać i stopniowo dodawać po jednym jaju i po łyżce cukru. Na końcu dodać kawę i zapach. |
|
Opis / Uwagi: Na krem można z powodzeniem użyć masła i margaryny w stosunku 1/1 i kawy ziarnistej (zamiast instant) bardzo drobno zmielonej. |
| Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: d3molka | Przepis czytano już 6318 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|