przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort śmietankowo - orzechowy


Poziom: łatwy
Porcji: 15
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- skórka z cytryny
- 1 żółtko
- 400 g mąki

Nadzienie:
- 250 g cukru
- 500 g mieszanki orzechów
- 300 g śmietany
- 4 łyżki miodu
- 10 ml wiśniówki

Poza tym:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder - do dekoracji

Opis przygotowania:
Wymieszaj masło, skórkę z cytryny i cukier. Dodaj jajko, żółtko i mąkę, wymieszaj. Cia­sto zawiń w folię i wstaw na 30 min do lodówki. Przygotuj nadzienie:
Cukier rozpuść, dodaj śmietanę i miód, zagotuj. Dodaj orzechy i wiśniówkę, ostudź.
Piekarnik rozgrzej do tempe­ratury 180° C.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej formy, uformuj brzegi.
Wyłóż masę orzechową.
Na masę wyłóż resztę ciasta.
Rozkłóć żółtko z mlekiem, po­smaruj ciasto i piecz ok. 45 min.
Po 35 min przykryj ciasto folią aluminiową.
Przed poda­niem posyp cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5030 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin