przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Toskańskie terrine warzywne

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 300 g dyni
- 16 podłużnych pomidorów
- 400 g włoskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
- 1 pęczek bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek rokietty
- włoski chleb

Opis przygotowania:
1 Rozgrzewamy piekarnik.
Wykładamy folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch.
Odstawiamy.
2 Kroimy dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy.
Smarujemy dynię z obu stron oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20ý30 min, aż będzie miękka, ale jędrna.
Studzimy.
3 Przekrawamy pomidory wzdłuż na połowy.
Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy połówki dłonią, by je spłaszczyć.
Kroimy ser w plasterki o grubości 5 cm.
4 W formie układamy warstwy w następującej kolejności:
pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.
Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku.
Pomidory kładziemy skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posypujemy pieprzem.
Przykrywamy folią, zwisającą po bokach foremki.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
5 Przygotowujemy sos: umieszczamy składniki w słoiku, dobrze zakręcamy i potrząsamy słoikiem, aby się wymieszały.
Odstawiamy.
6 Wyjmujemy terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia.
Kroimy w grube plastry.
Układamy na talerzach liście rokietty, a na nich plastry terrine.
Polewamy sosem.
Podajemy z włoskim pieczywem.
Piec w temp.180stopni
Opis / Uwagi:
321 kcal Czas podany bez schłodzenia
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 11125 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin