Ucierane ciasto z masą budyniową i truskawkami |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
½ kg truskawek
Masa budyniowa:
20 dag masła
cukier waniliowy
budyń waniliowy
½ litra mleka
Ponadto:
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
|
Opis przygotowania: Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Poukładać na surowym cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C. 1 ½ szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budyń waniliowy i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem waniliowym, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzonym cieście. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Rozłożyć na masie budyniowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką (galaretki należy rozpuścić wcześniej w 750 ml gorącej wody). Ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 2820 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |