przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ucierane ciasto z masą budyniową i truskawkami


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
½ kg truskawek
Masa budyniowa:
20 dag masła
cukier waniliowy
budyń waniliowy
½ litra mleka
Ponadto:
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe

Opis przygotowania:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Poukładać na surowym cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C. 1 ½ szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budyń waniliowy i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem waniliowym, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzonym cieście. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połowę. Rozłożyć na masie budyniowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką (galaretki należy rozpuścić wcześniej w 750 ml gorącej wody). Ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 2820 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin