przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Uniwersalne jaja faszerowane

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 7 jaj ugotowanych na twardo + 1 jajo surowe
- 2 dkg masła
- 3 dkg czerstwej bułki
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka szczypiorku lub koperku
- 2-3 dkg tartej bułki
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
W przypadku jaja faszerowanego podanego jako przystawka-ugotowane na twardo jaja przekroić razem ze skorupką wzdłuż. Delikatnie wyjąć jajko łyżeczką, pozostawiając skorupkę.
W przypadku kotlecików, jaja ugotować i obrać ze skorupki.
Namoczyć w mleku bułkę, dobrze odcisnąć. Mielić jaja, dodając odciśniętą bułkę. Po zmieleniu wymieszać z surowym jajem, zieleniną, masłem, solą i pieprzem.
Farsz nakładać do skorupek, delikatnie wyrównać nożem, zanurzyć stroną z farszem w tartej bułce i smażyć na masełku.
W przypadku kotlecików, po wymieszaniu wszystkich składników j/w formować kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć.
Opis / Uwagi:
Jako kotlety fajne na ciepło z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, cebuli, dymki i oliwy. Na zimno świetne do kanapek.
Przepis został dodany przez:  d3molka
Przepis czytano już 5652 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin