przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Uszka do barszczu

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 10
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- trochę wrzątku
- 1 żółtko

Na nadzienie:
- grzyby z barszczu
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Zagnieść ciasto jak na pierogi.
Grzyby zemleć.
Drobno posiekaną cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz, poddusić aż będzie szklista, dodać grzyby, sól, pieprz, przez chwilę smażyć i ostudzić
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokrajać na kwadraty o boku 3 cm i na każdy nałożyć trochę farszu.
Złożyć kwadracik na róg, zlepić brzegi i złączyć razem dwa przeciwległe różki.
Zagotować 3 litry wody, wsypać 3 łyżki soli i na wrzątek kłaść uszka, od chwili wypłynięcia gotować 4 minuty.
Odcedzić, wyłożyć na talerze i zalać gorącym barszczem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4241 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin