|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Węgorz z cytryną |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: 1 kg świeżego węgorza,
2 cytryny,
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia,
10 dkg pieczarek,
1 szkl. śmietany,
łyżka masła,
cukier,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Wypatroszonego węgorza dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 8 kawałków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i obsmażyć ok. 10 min. rybę ze wszystkich stron. Cytryny wymyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Węgorza przełożyć do rondla. Dodać łyżkę oleju i usmażyć na patelni pieczarki. Przełożyć je wraz z cząstkami cytryny do węgorza, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietanę i podgrzać. Podawać na gorąco z ziemniakami. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 5882 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|