| Wakacyjne ptysie | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyPorcji: 30 szt
 Głosów: 2Ocena: 5.00
- 1 i 1/4 szkl. mąki poznańskiej
 -  1/2 kostki masła 82% tłuszczu
 - 1 szkl. wody
 - 4-5 szt.jaj
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - ok. 1/2 łyżeczki soli
 
 Krem z bitej śmietany:
 - Śmietana 30% 75 dag
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Wodę zagotować z masłem i solą.
 Mąkę przesiać, wsypać na wrzątek i ucierać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
 Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
 Dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
 Ciepłą masę wyciskać z woreczka przez tutkę lub nakładać łyżką na blachę lekko posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
 Zachować duże odstępy: 4-5 cm.
 Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250 stopni C). Po zrumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć korpusy. Wystudzone korpusy przekroić i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5188 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |