przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wegetariański placek a'la "po węgiersku"


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 15
Ocena: 4.73
Składniki:
3 średnie ziemniaki
Mąka pszenna
Jajko
odrobina ciepłej wody
Sól
Pieprz
2 pomidory
Olej

Opis przygotowania:
Wyrabiamy masę ziemniaczaną:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy jajko i sypiemy po trochu mąkę, wlewamy odrobinkę ciepłej wody i mieszamy palcami naszą masę, sypiemy mąkę do uzyskania półstałej-półpłynnej konsystencji, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wylewamy na gorącą patelnie na rozgrzany olej, rozprowadzamy dokładnie po powierzchni patelni. W między czasie kroimy nasze pomidory w plasterki, sypiemy solą i pieprzem, gdy placek zrumieni się od spodu przewracamy na drugą stronę, gdy znów będzie rumiany, kładziemy pomidory na jednej połowie placka i składamy drugą połowę, chwilkę trzymamy na wolnym ogniu by pomidory ogrzały się i zmiękły. Smacznego ;)
Opis / Uwagi:
W takiej potrawie nie obyłoby się bez sosu, Czy to pomidorowy, czy inny, ale sos powinien być. Ja zwykle robię z pikantnym sosem ziołowym, na który receptura oczywiście jest wśród moich przepisów. Decyduje się tu na taki sos, bo doda charakteru potrawie przez swój ziołowy i pikantny smak, a jego warzywna zawartość komponuje się z wegetariańskim klimatem potrawy.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4988 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin