Wieniec wielkanocny |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 5 0sób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Skład ciasta:
- 30 dkg mąki pszennej
- 3 dkg drożdży
- 5 dkg cukru
- 1/8 l mleka
- sól
- 5 dkg margaryny lub masełka
Nadzienie:
- 20 dkg migdałów
- 12,5 dkg cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 dkg rodzynek
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- 2 łyżki rumu
Polewa:
- sok z 1 cytryny
- ok pół szklanki cukru pudru
|
Opis przygotowania: Zagniatamy ciasto drożdżowe. Wałkujemy na prostokąt 30x40. Na ciasto wykładamy nadzienie ( ja dodaję jeszcze plasterki jabłek). Zawijamy w roladę i wykładamy do okrągłej tortownicy z kominem. Ciacho nacinamy co 2 cm (ważne) i odstawiamy do wyrośnięcia. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 45 minut.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem z soku cytrynowego z cukrem pudrem. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z Bawarii - oryginalna nazwa Österkranz. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 6784 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |