przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wieniec wielkanocny


Poziom: ¶redni
Czas: 40 min.
Porcji: 5 0sĂłb
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Skład ciasta:
- 30 dkg mÄ…ki pszennej
- 3 dkg droĹĽdĹĽy
- 5 dkg cukru
- 1/8 l mleka
- sĂłl
- 5 dkg margaryny lub masełka
Nadzienie:
- 20 dkg migdałów
- 12,5 dkg cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 dkg rodzynek
- 5 Ĺ‚yĹĽek mleka skondensowanego
- 2 Ĺ‚yĹĽki rumu
Polewa:
- sok z 1 cytryny
- ok pół szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:
Zagniatamy ciasto drożdżowe. Wałkujemy na prostokąt 30x40. Na ciasto wykładamy nadzienie ( ja dodaję jeszcze plasterki jabłek). Zawijamy w roladę i wykładamy do okrągłej tortownicy z kominem. Ciacho nacinamy co 2 cm (ważne) i odstawiamy do wyrośnięcia. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 45 minut.
Jeszcze ciepłe polewamy lukrem z soku cytrynowego z cukrem pudrem.
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi z Bawarii - oryginalna nazwa Ă–sterkranz.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 4862 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin