Wieprzowina z kiełbaskami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg mielonego mięsa wołowego
- 6 pokruszonych kromek pieczywa tostowego bez skórki
- ćwierć łyżeczki soli i czarnego pieprzu
- duża szczypta suszonych ziół (wg upodobania)
- średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, obrane i drobno posiekane
- 250 ml soku pomidorowego
- łyżeczka drobnoziarnistej musztardy
- 250 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kiełbaski:
- 25 dkg cienkich kiełbasek wieprzowych
- łyżka keczupu
- 2 - 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
|
Opis przygotowania: Pierwszą część składników dokładnie wymieszać i wyrobić w misce na gładką masę. Natłuścić naczynie żaroodporne i na jego dnie ułożyć kiełbaski (powinny leżeć jedną warstwą i dosyć szczelnie wypełniać powierzchnię). Na kiełbaskach ułożyć masę mięsną, wygładzić powierzchnię i posmarować ją keczupem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 60 - 75 min. Odlać do rondelka wytworzony w czasie pieczenia sos, dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i zagotować do zgęstnienia. Potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek (kiełbaski powinny znaleźć się na górze) i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 5008 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |