|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wino cytrynowe |
|
Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 4.60 Składniki: - 3 kg cytryn
- 10 l wody
- 2.5 cukru
- drożdże:Sauternes, Sherry lub Steinberg
|
Opis przygotowania: Cytryny dobrze umyć, pokroić w plastry i zalać w donicy lub w kamiennym garnku 7 l wrzącej wody, po czym pozostawić naczynie na 3 dni. Po tym czasie cytryny lekko odcisnąć, sok przecedzić, dodać cukier rozpuszczony w wodzie i dopełnić do 10 l. Nastaw zaszczepić rozmnożoną matką drożdżową. Dalej postępować, jak w omówieniu ogólnym wyrobu win owocowych. Pić po 6 - 12 miesiącach leżakowania. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 13464 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
cytryny Dodał/a ~chef7 dnia 2013-04-23 15:17:04
mam wielki szacunek do tego owocu, jego sok oczyszcza, leczy, odmładza w winko cieszy łepetynę, bardzo smaczne polecam, można modyfikować, ja jeszcze dodałem limonki dość sporo, lubię jej zapach i smak.
|
|
|
|