przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wino z żyta

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.33
Składniki:
- 5 l żyta
- 1 kg cukru
- 1 łyżka cukru + 10 dkg drożdży i 5 l wody

Opis przygotowania:
Żyto umyć w ciepłej wodzie, odcedzić i wsypać do gąsiorka - baniaka. 5 l wody zagotować z cukrem, przestudzić do temp. 35°C, dodać drożdże utarte z cukrem, po czym przestudzić do temperatury pokojowej i wlać na żyto do gąsiorka. Odstawić w ciepłe miejsce i owinąć kocem na ok. 4 tygodnie. Gdy ziarna opadną na dno, wówczas wino przelać ostrożnie do butelek, ściągając je z gąsiorka gumowym wężykiem. Butelki szczelnie zamknąć i przechowywać je w cciemnym i chłodnym miejscu.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 6725 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin