przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Włoski tort kokosowo-orzechowy

Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 36
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto:
- 2 filiżanki cukru
- kostkę masła
-1/2 filiżanki oleju
- 5 zmiksowanych żółtek
- 1 łyżeczka sody
- 2 filiżanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 filiżanka maślanki

Krem:
- 2/3 kostki margaryny
- 25 dkg tłustego sera
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczka soli

Opis przygotowania:
Składniki (2 filiżanki cukru, kostkę masła, 1/2 filiżanki oleju, 5 zmiksowanych żółtek) - utrzeć na gładko mikserem. Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito 3 razy. Do mąki dodać filiżankę maślanki - wymieszać, potem dodać /połączyć/ z utartą wcześniej masą. Następnie dodać filiżankę drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 filiżanki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub aromatu waniliowego. Ubić pianę z 5 białek na sztywno, dodać do masy powoli mieszając. Piec w temperaturze 170 stopniach C. przez 30 - 35 minut.
Utrzeć w mikserze margarynę z serem. Dodać pozostałe składniki kremu i ucierać dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto po wystygnięciu przekroić na trzy części, każdą pokryć kremem, posypać wiórkami kokosowymi, połączyć razem.
Region:  Kuchnia polska
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5403 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a termar

Dodał/a termar
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin