Wołowina z owocami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania
- 2 łyżki listków zielonej pietruszki do przybrania
Marynata:
- 4 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ziarna sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sherry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie w kwadraty o boku 2.5 cm. Jabłko i gruszkę obrać i utrzeć na tarce. Cebulki i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki marynaty i starannie wymieszać. Mięso wymieszać z marynatą. Marynować w temp. pokojowej przez 3 h. Mięso wraz z marynatą zasmażyć, ciągle mieszając, na 1 łyżce silnie rozgrzanego oleju, przez 5 min. Wyłożyć na głęboki półmisek, przybrać "kwiatuszkami" marchwi i listkami zielonej pietruszki. Potrawa powinna być bardzo gorąca. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 6265 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |