przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Wołowina w mleku kokosowym - kalio daging


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2-3
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
- 30 dag wołowiny pieczeni, karczku, polędwicy
- 400 ml mleka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- przyprawy do sosu : goździki, anyż, cynamon

Składniki pasty:
- 1 czerwona cebula poszatkowana
- 1 biała cebula poszatkowana
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone
- 5 papryczek chili pokrojonych drobno
- 1 cm imbiru poszatkowany
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łodyga trawy cytrynowej poszatkowana
- 2 liście kafira rozdrobnione
- 1 łyżeczka galangalu

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę, dla ułatwienia podam że pozbawienie chili pestek znacznie złagodzi potrawę, a poszatkowanie imbiru, cebul i czosnku ułatwi miksowanie.
W średnim rondlu z grubym dnem ( nie przypalającym) rozgrzać olej , dodać 1 gwiazdę anyżu, 10 goździków, 3 cm kawałek laski cynamonu, zmiksowaną pastę, wymieszać całość i lekko przesmażyć , podgrzewanie uwolni cały aromat przypraw i składników pasty . Następnie dodać pokrojoną wołowinę , dokładnie wymieszać z przyprawami , smażyć całość ok. 2-3 minuty, aż nasza pasta dobrze pokryje mięso. Uzupełnić potrawę liściem kafira i wtedy wlać mleko kokosowe. Wymieszać , dalej gotując aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje pokrywając kawałki mięsa.
Serwujemy gorące z ryżem lub makaronem, wskazana soczysta sałatka gdyż danie jest pikantne. Smacznego.
Opis / Uwagi:
można zmniejszyć ilość papryczek chili aby złagodzić pikantność potrawy, WSZYSTKIE SKŁADNIKI SA DOSTĘPNE W SUPERMARKETACH DANIE POCHODZI Z INDONEZJI LECZ JEST SPOTYKANE W CAŁEJ AZJI POŁUDNIOWO WSCHODNIEJ
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 11557 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin