Wyspy migdałowe |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dkg mąki
- 13 dkg cukru
- 10 dkg mielonych migdałów
- 10 dkg masy marcepanowej
- 20 dkg masła lub margaryny
- 2 żółtka
- olejek migdałowy, cukier waniliowy, szczypta soli.
- 1 białko + łyżeczka cukru (ubić na koniec!)
- 10 dkg płatków z migdałów
|
Opis przygotowania: Zagnieść wszystko i wstawić na godzinę do lodówki. Potem ciasto rozwałkować i pokroić radełkiem w romby. Układać na podsypanej mąką blaszce i posmarować ubitym białkiem. Wetknąć w białko kilka płatków migdałowych. Piec 15 min. temp. ok. 200 stopni. Uważać by zbytnio się nie zrumieniły, bo będą gorzkie. |
|
Opis / Uwagi: Trochę kiepsko w naszych sklepach z masa marcepanową, a jak już jest to niesamowicie droga.
Przepis pochodzi z niemieckiej gazety sprzed kilkunastu lat. |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 5124 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |