przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zakwas na żurek po "staropolsku"

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 400g mąki żytniej żurkowej
- woda przegotowana, gorąca
- kromka chleba razowego lub ciemnego
- ogryzek z jabłka
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna jałowca

Opis przygotowania:
Do grubego naczynia wsyp mąkę i dolewaj gorącą wodę tak aby powstała zawiesina ale nie za gęsta, poczekaj ok. 20 min, dodaj pokrojony w płatki czosnek, ogryzek, ziele angielskie, ziarna jałowca, liść laurowy, na koniec połóż kromkę chleba i przykryj wierzch gaza odłóż naczynie w jasne miejsce na około 5-7 dni codziennie przemieszać.
Przepis został dodany przez:  sebaxavi
Przepis czytano już 4716 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin