Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą | 
	 | 
		  Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Składniki: 
 
- Szynka Krucha Gzella                                               200g  
- filet z piersi kurczaka Gzella                                    500 g  
- Schab pieczony Gzella                                             200g 
- włoszczyzna bez kapusty                                    1 porcja 
- cebula                                                                        150g 
- pieczarki                                                                    200g 
- bułka tarta                                                                 1 łyżka 
- masło                                                                         2 łyżki 
- starty ostry żółty ser                                                3 łyżki 
- koncentrat pomidorowy                                          1 łyżka 
- pokrojona natka pietruszki                                      2 łyżki 
 
Sos: 
 
- masło                                    2 łyżki 
- mąka                                     1 łyżka 
- mleko                                    1 szklanka 
- śmietana                               ½ szklanki 
- sól, pieprz, cukier                 do smaku 
- soku z cytryny                      1 łyżeczka
 
  | 
	Opis przygotowania: Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ÚC i zapiekamy ok. 20 min.  
 
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Więcej regionalnych przepisów znajdziecie na www.smakiregionu.pl ! | 
		 | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  redakcja | 
	| Przepis czytano już 3366 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |