| Zapiekanka z brokułami i serem pleśniowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 4
 Głosów: 5Ocena: 2.80
- 1 duży brokuł
 - 2 opakowania sera pleśniowego "Lazur Blue Błękitny"
 - 250 g makaronu muszelki lub świderki
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - oliwa z oliwek
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ser wkładamy do zamrażalnika na ok 30 min-musi być twardy
 Brokuła gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie i odcedzamy.
 W tym samym czasie gotujemy makaron również w osolonej wodzie i tak,aby był lekko twardy(nie rozgotowujemy!).
 Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek-tylko do zeszklenia.
 czosnek kroimy na drobną kosteczkę lub zgniatamy
 Większą blaszkę do ciasta smarujemy oliwą,wykładamy na nią makaron i brokuły porwane w drobniejsze kawałki,a następnie cebulę
 Na całość ścieramy na grubszej tarce zmrożony ser, posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem
 Zapiekamy w temp 180 stopni przez ok 20 min.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło i z białym półwytrawnym winem:)
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  madziab1 | 
	| Przepis czytano już 15838 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |