Ziemniaczane - gołe - krokiety |
|
Poziom: b. łatwy Porcji: na ile kto chce osób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ile kto chce - ziemniaków, ale na każde 1/2 kg ziemniaków dajemy
- 1 łyżka masła
- 30 ml gorącego mleka
- drobno posiekane zioła
- pieprz
- sól
- jajko
- mąka
- bułka tarta
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obierz, opłucz.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Osacz i zmiksuj.
Do masy dodaj masło i 30 ml gorącego mleka.
Ubijaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka i puszysta. Dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem oraz drobno posiekanymi ziołami.
Z masy uformuj małe krokiety (o wymiarach 5 na 2 cm).
Oprósz je mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w tartej bułce. Tak przygotowane krokiety usmaż na złocisty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Osącz z tłuszczu na bibule.
Podajemy z sosem mięsnym, gulaszem np. po węgiersku lub z grzybowym sosem (z grzybów świeżych lub suszonych, bądź mrożonych) |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5039 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |