|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ziemniaki hasselbak z olejem Rapso i tymiankiem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
5 łyżek oleju Rapso
tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
6 łyżek startego parmezanu
sól
100 g mini mozarelli
250 g jogurtu greckiego
5 łyżek świeżych ziół wg uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
1 słoiczek anchois
kolorowy pieprz
|
Opis przygotowania: 1. Ziemniaki wyszoruj, osusz.
2. Natnij ziemniaki na cienkie plasterki (nie przecinając ich do końca).
3. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i posól.
4. Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
5. Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.
6. Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem, wymieszaj.
7. Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozarellą oraz sosem. |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr | Przepis czytano już 2121 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|