Ziemniaki nadziewane jajkami i jogurtem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 dużych ziemniaków
- 6 dkg (ćwierć kostki) miękkiego masła
- 6 posiekanych dymek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 6 łyżek jogurtu
- 6 ubitych jajek
- 10 dkg startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków kolendry
|
Opis przygotowania: Ziemniaki umyć, osuszyć i wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C) na około półtorej godziny (sprawdzić widelcem, czy są już upieczone). Upieczone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowy i wydrążyć łyżeczką. Miąższ utrzeć z masłem, cebulą, jogurtem, jajkami, solą i pieprzem. Nadzienie nałożyć do wydrążonych ziemniaków i posypać je po wierzchu serem. Wstawić ziemniaki do piekarnika i zapiec do zrumienienia się sera. Podawać gorące, posypane siekaną kolendrą. |
|
Opis / Uwagi: Listki świeżej kolendry można zastąpić inną świeżą zieleniną: lebiodką, natką, koperkiem lub choćby szczypiorem z dymki. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 5011 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |