przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zimniaki w sosie jogurtowym

Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
1|2 kg ziemniaków, 2 - 3 jaja, duże winne jabłko, 2 łyżki oleju, łyżka musztardy, po 1|2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, czubata łyżka siekanych orzechów, 2 łyżki soku z cytryny, 150 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz

Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Jabłko obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Jabłka wymieszać z ziemniakami, orzechami i olejem. Szczypiorek z natką posiekać. Musztardę wymieszać z jogurtem, polać sałatkę, posypać połową zieleniny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki. Jajkami udekorować sałatkę i posypać resztą zieleniny.
Opis / Uwagi:
Sałatkę można podawać do dań mięsnych, szczególnie do grillowanych
Przepis został dodany przez:  cassatek1981
Przepis czytano już 3936 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






:) hm
Dodał/a syladance dnia 2011-05-12 10:50:50

dzis taki upał, że kolej na tą sałatkę:)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin