przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zrazy z nadzieniem ziołowym

Poziom: średni
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 pęczek bazylii
- ok. 60 g tartego parmezanu
- 100 g śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
- 250 ml wywaru z warzyw
- 4 sznycle cielęce (po ok 150 g)

Opis przygotowania:
1. Listki bazylii oderwij od gałą­zek. Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy.
2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz. Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij.
3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 15 minut.
4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami.
5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony.
6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje. Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię.
7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry. Podawaj polane sosem i np. z fasolką.
Opis / Uwagi:
Zrolowane plastry mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego to klasyka polskiej kuchni. Zrazy to wdzięczna potrawa. Szybko się je robi i nigdy się nie nudzą. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej,
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3920 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin