| Zupa cebulowa Ancutów | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
- 8 dużych cebul (różnych - ja wzięłam 4 zwykłe, 2 białe, 2 czerwone)
 - 1/2 dużego jabłka
 - 1/2 litra bulionu (cielęcy lub wołowy)
 - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
 - 2 żółtka
 - szczypta soli
 - szczypta utartej gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka mielonego pieprzu
 - 3 łyżki dobrego masła
 - 8 kromek razowego chleba bez skórki
 - masło do zrobienia grzanek (jakieś 2 łyżki)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Cebule drobno usiekać ( w piórka ) i poddusić prawie na złoto  na maśle . Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach . Włożyć cebulę i jabłko do rondla . Zalać bulionem . ( w ostateczności z kostki Knorra ) . Dusić na małym ogniu przez godzinę . Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem . Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami . Zagotować . Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę . Zrobić ma maśle chrupiące grzanki . Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki .
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Przepis zupełnie nie z kuchni francuskiej .Zanotowany przez moją Prababcię z adnotacją , tak gotowano zupę z cebuli  w domu Ancutów. ( Prababcia miała panieńskie nazwisko Ancuta ). Notatka pochodzi gdzieś z 1950- lat , a przepis pewnie z początków 20 wieku albo i wcześniej.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  babciagramolka | 
	| Przepis czytano już 5569 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |