Zupa chińska (delikatna i aromatyczna) |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 skrzydełka kurze
- 2 podudzia kurze
- 1 marchewka pokrojona w paseczki
- 1 por
- 4 grzybki muer
- 6 - 8 cienkich plasterków z obranego ze skórki imbiru
- 60-80 g makaronu ryżowego Woh Hup
- 1 łyżka sosu chilli Sambal Oelek Woh Hup
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego Woh Hup
- kilka kropel oleju sezamowego Woh Hup
- szczypta pieprzu
- kiełki do przybrania
|
Opis przygotowania: W woku zagotować 1 l wody, wrzucić umyte mięso i plasterki imbiru. Gotować 15 min., jeżeli istnieje potrzeba zdjąć szumowiny. W tym czasie namoczyć grzybki Muer we wrzątku, gdy zmiękną pokroić w paski. Po 15 min. wyjąć z wywaru mięso, dodać do wywaru resztę składników i gotować dalej jeszcze 5 min. Zdjąć skórę z mięsa i wyrzucić ją. Resztę porwać na kawałki i wrzucić do zupy. Podawać w małych miseczkach przybraną kiełkami. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 6651 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |