|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa czosnkowa bd |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: - 1 l wywaru warzywnego
- 6-8 ząbków czosnku
- 100 g sera topionego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- natka pietruszki
- grzanki
- ser parmezan
- pieprz
|
Opis przygotowania: Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się nie rozgotowała - z warzyw można później zrobić sałatkę. Bulion przecedzić i wrzucić do niego pokrojony na kawałki topiony ser (mnie najbardziej smakuje złoty ementaler). Gotować, aż się rozpuści.
Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej sakiewki wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć.
Wywar doprawić pieprzem - solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru - zupa będzie wyglądać jak cappuccino
Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: adam | Przepis czytano już 9121 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|