|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa fasolowa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: 30 dkg białej fasoli,
2 dkg cebuli,
25 dkg kości,
3 dkg mąki,
25 dkg włoszczyzny (bez kapusty),
majeranek,
5 dkg tłuszczu,
sól.
|
Opis przygotowania: Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc), fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa (i kości) oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę). |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 11437 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
ff Dodał/a ~f dnia 2011-05-02 13:40:58
nie ma jakiś przepisów dla faceta? beznadziejnie napisane...
|
|
|
|