przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa fasolowa

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
30 dkg białej fasoli,
2 dkg cebuli,
25 dkg kości,
3 dkg mąki,
25 dkg włoszczyzny (bez kapusty),
majeranek,
5 dkg tłuszczu,
sól.

Opis przygotowania:
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc), fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa (i kości) oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę).
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 10610 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






ff
Dodał/a ~f dnia 2011-05-02 13:40:58

nie ma jakiś przepisów dla faceta? beznadziejnie napisane...











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin