|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zupa fasolowa |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 3Ocena: 5.00
30 dkg białej fasoli,
 2 dkg cebuli,
 25 dkg kości,
 3 dkg mąki,
 25 dkg włoszczyzny (bez kapusty),
 majeranek,
 5 dkg tłuszczu,
 sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc), fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa (i kości) oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę).
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 12106 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 | ff Dodał/a ~f dnia 2011-05-02 13:40:58
 
 nie ma jakiś przepisów dla faceta? beznadziejnie napisane...
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |