Zupa - garus - z jabłek i gruszek |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 10 Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: - 50 dag jabłek antonówek
- 50 dag dojrzałych gruszek
- 1 i wody
- łyżka cukru
- sól, pół szklanki maślanki
- lub śmietany
- łyżka mąki
|
Opis przygotowania: Zagotować wodę.
Jabłka i gruszki bardzo cienko obrać, przekrajać na ćwiartki lub ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.
Najpierw włożyć do wrzącej wody gruszki, a po kilku minutach gotowania dodać jabłka, ugotować.
Zupę lekko osłodzić i osolić do smaku.
Podprawić śmietaną.
Garus można podprawić też - jak to robiła moja babcia maślanką, lub śmietaną wymieszaną z niewielkim dodatkiem mąki.
Do zupy podajemy makaron
Dodatkowo możemy do gotujących się owoców dodać odrobinę cynamonu i goździków.
Za czasów mojej babci zupę tą podawano oddzielnie ze świeżo ugotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną ze skwarkami.
I właśnie tak nieraz robię i ja, ale z ziemniakami jem sama rodzina woli z makaronem. |
|
Opis / Uwagi: Za czasów mojej babci zupę tą podawano oddzielnie ze świeżo ugotowanymi ziemniakami okraszonymi słoniną ze skwarkami.
I właśnie tak nieraz robię i ja, ale z ziemniakami jem sama rodzina woli z makaronem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 8042 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |