przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa szczawiowa


Poziom: b. łatwy
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- szczaw świeży, mrożony lub z przetworu
- marchew
- pietruszka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- śmietana
- jajko
- mąka (jeśli ktoś zaprawia zupy mąką 1łyżka mąki na 2 l wywaru)
- kostka bulionowa lub mięso na wywar (drobiowe,wieprzowe)
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Szczaw płuczemy i kroimy listki i łodyżki na drobne paski.
Gotujemy warzywa z mięsem.
Do ugotowanego wywaru dodajemy szczaw gotujemy około 5min.
Zaciągamy mąką (żeby nie było grudek mąkę wsypuję do słoiczka np: od dżemu wlewam wodę zakręcam i dobrze roztrzepuje).
Na koniec wlewamy śmietanę (roztrzepujemy w słoiczku tylko z gorącą zupą).
Dodajemy ugotowane jajko.
Podajemy z:makaronem, ziemniakami lub grzankami.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  klaudyna
Przepis czytano już 9176 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a klaudyna














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin